• Frontstad Roermond
  • 2020-01-23T00:00:00+01:00
  • 2020-08-23T23:59:59+02:00
  • Al op 10 mei 1940, maar vooral aan het eind van de Tweede Wereldoorlog lag Roermond in de vuurlinie. Limburg beleefde geen hongerwinter, maar wel felle gevechten om de Maas. 'Frontstad Roermond' presenteert een indrukwekkende verzameling voorwerpen en documenten, die samen het verhaal vertellen van de oorlog zoals die in Roermond beleefd werd.

In de nacht van 9 op 10 mei 1940 sneuvelde de eerste Nederlandse soldaat bij de verdediging van de Buggenummerbrug bij Roermond. Door haar ligging aan de Maas was Roermond even frontstad. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog lag Roermond opnieuw in de vuurlinie, maar nu maandenlang. De burgerbevolking had veel te lijden van bombardementen, beschietingen en razzia's. De spanning liep op en de Duitsers traden hard en genadeloos op. Vanaf eind januari 1945 werden de meeste inwoners geëvacueerd naar de noordelijke provincies. Toen Roermond op 1 maart bevrijd werd, was het een kapotgeschoten spookstad.

Samenstelling door Eric Munnicks

De tentoonstelling ‘Frontstad Roermond - Burgers in de vuurlinie tijdens WO-2’ is samengesteld door Eric Munnicks, die bekend is als auteur van verschillende boeken over de Tweede Wereldoorlog in Roermond en Midden-Limburg. Hij presenteert een deel van zijn enorme verzameling voorwerpen en documenten over de oorlog in Roermond.

Unieke foto's en objecten

Veel daarvan is voor het eerst te zien voor publiek, zoals unieke foto’s, bezittingen van korporaal Piet Touw (de eerste gesneuvelde Nederlander), het werkkampjasje  van een Arbeitseinsatz-slachtoffer, het originele uniformjasje en persoonlijke bezittingen van generaal John B. Anderson (de bevrijder van Roermond).