Titel

Bedevaartsvaantje van Kapel in 't Zand

Vervaardiger

Boekdrukker en Verkoper G. Gruyters

Boekdrukker en Verkoper G. Gruyters

Objectnummer

1299/1

Beschrijving

Souvenirtje

Van 1700 tot midden vorige eeuw bloeide er rond de Kapel in ‘t Zand bij Roermond een ware bedevaartindustrie: kramen met souvenirs, hotels, lunchrooms en makers van voorwerpen die als dank voor een verhoord gebed bij een altaar werden geplaatst. Populaire souvenirs waren deze vaantjes van papier of textiel om thuis op te hangen of te aanbidden. Nog altijd kun je bij de kapel gewijd water kopen om bijvoorbeeld bij oogziekten de ogen te wassen.
De Kapel in ‘t Zand in Roermond is sinds de vijftiende eeuw toegewijd aan Maria, de moeder van Jezus. Volgens de legende werd op die plek een houten Mariabeeldje in een waterput gevonden. Nadat het beeldje was overgebracht naar de stad, kwam het op eigen kracht terug naar die put. De aanbiddingskapel met het ‘wonderbeeld’ werd bezocht door gelovigen die Maria om een gunst vragen of haar bedanken voor haar hulp. De bedevaarders kwamen zelfs uit Duitsland, Tilburg, Den Bosch en Amsterdam.

Driehoekig papieren vaantje, met aquarel ingekleurd, dat werd uitgereikt aan bedevaarders naar de Kapel in ’t Zand. Afgebeeld zijn het miraculeuze Mariabeeldje (boven), de vondst van het beeldje door de herder Wendelinus in de waterput (achtergrond rechts), de stad Roermond waarheen het beeldje werd overgebracht maar van waar het door een wonder terugkeerde (achtergrond links), de boom waar het beeldje tegenaan gespijkerd was met een geknielde gelovige (midden links) en de kapel met bedevaarders, onder wie een kreupele met een stok (midden). Tekst: ‘Komt Pelgrims met berouw, door ’t jaer langs dezen kant, Komt eerst de Moeder Maegd MARIA in het Zand: Legt voor haer voeten neêr, uw’ zuchten, druk, en pyn: Zy zal de hulp’ en troost in all’ uw’ lyden zyn. Te Ruremonde by G. Gruyters Boekdrukker en verkooper.’

Objectnaam

Datering

1600 - 1750

1600 - 1750

Materiaal

Techniek

Afmetingen

hoogte: 25.0 cm
breedte: 40.0 cm

Opschriften / merken

(druk): Komt Pelgrims met betrouw, door 't jaer langs dezen kant,
Komt eert de Moeder Maegd MARIA in het Zand:
Legt voor haer voeten neer, uw'zuchten, druk en pyn:
Zy zal de hulp'en troost in all'uw lyden zyn.