Titel

Been van het Sint-Christoffelbeeld op de kathedraaltoren

Vervaardiger

Gerard Douven

Gerard Douven

Objectnummer

1499

Beschrijving

Restant van het ‘gouden’ beeld

‘Waar ‘t gouden beeld in ‘t zonlicht staat’, zo begint het Roermonds volkslied. Maar in 1892 sloeg de bliksem in in de toren van de Sint-Christoffelkathedraal. Het geliefde vergulde Christoffelbeeld, in 1663 gemaakt door Gerard Douven, stortte naar beneden. De kerk brandde helemaal uit. Na afloop werd van het beeld dit half-gesmolten been teruggevonden, samen met een hand. Kleinere stukjes werden door Roermondenaren mee naar huis genomen als aandenken.
Al gauw bouwde men de kerk weer op. De toren kreeg een nieuwe spits en een nieuw gouden Christoffelbeeld, maar beide sneuvelden in 1921 alweer bij een storm. De Tweede Wereldoorlog liet vervolgens van de toren alleen maar een stomp over. Het duurde tot 1957 tot het huidige gouden Christoffelbeeld op de herbouwde toren werd geplaatst.

Restant van het grote beeld van Sint-Christoffel dat tot 1892 op de toren van de aan deze heilige gewijde kathedraal van Roermond stond. Het beeld werd in 1663 gemaakt door de Roermondse goudsmid Gerard Douven op basis van aaneengeklonken koperen platen, die vervolgens werden verguld. Douven was behalve goudsmid rentmeester van het Kathedraal Kapittel en een kunstliefhebber, die enige tijd in Rome verbleef. Mogelijk kreeg hij de opdracht omdat de parochiekerk van Sint-Christoffel twee jaar daarvoor mede als kathedraal in gebruik was genomen. Het ‘gouden’ beeld was bijna 230 jaar lang een landmark en icoon voor de stad Roermond, tot op 20 mei 1892 de bliksem in de toren sloeg, de toren met beeld en al instortte en de kerk volledig uitbrandde. Na de brand bleven alleen ankele metaalresten over van het beeld, waaronder een voet en een arm. De kerk kreeg in 1895 een nieuw Christoffelbeeld, ontworpen door prof. Joseph Thissen en uitgevoerd door kunstsmid Theo Cox.
Zie ook nr. 1499a.

Objectnaam

Datering

1663

1663

Materiaal

Techniek

Afmetingen

hoogte: 62.5 cm
breedte: 20.0 cm
diepte: 35.0 cm