Titel

Fragment behangpapier

Vervaardiger

Behangfabriek B. Deuss (Roermond)

Behangfabriek B. Deuss (Roermond)

Objectnummer

1510

Beschrijving

Wandtapijten van papier

Eeuwenlang verraadde het behang zijn oosterse afkomst door de typische tapijtmotieven. Vandaar ook het Duitse woord voor behang: Tapete. Roermond had vanaf 1857 een eigen ‘Tapeten-fabrik’, het bedrijf van Balthasar Deuss. Een bezoeker meldde dat de motieven ‘smaakvol naaldwerk’ en ‘geweven stoffen’ nabootsten – dus geen oosterse tapijten meer, maar nog wel textiel. Op deze rol zijn bloemen, korenaren, pompoenen en kant te zien, Het grijze papier is bedrukt in vier kleuren en voorzien van goudaccenten. Wie kon zich dat veroorloven?
Behang was lange tijd een luxeproduct. Zelfs in de huizen van de rijken werden niet alle kamers behangen. Eind negentiende veranderde dit. De prijzen daalden en behang werd betaalbaar voor iedereen. Het luxe behang raakte uit de mode. Deuss sloot zijn fabriek in 1899 als gevolg van buitenlandse concurrentie die goedkoop behang leverde.

Strook behang geproduceerd door de behangfabriek van de Duitse Roermondenaar (Johann) Balthasar Deuss. In de negentiende eeuw was Roermond een industriestad met een aantal fabrieken in de papierindustrie. Deuss produceerde behang dat werd gekleurd met anilinekleuren en verf op aardebasis. Het papier werd bedrukt met vilt dat in vorm werd gehouden door koperen randen. In 1899, het jaar van sluiting, was de behangfabriek J.B. Deuss de enig overgebleven Nederlandse behangselfabriek die het behang zelf produceerde. Lijmbehang, rotatiedruk in vier kleuren en goud. Rapporthoogte: 47 cm. Ondergrond grijs, opdruk in donker en lichtgroen, bloemen in rood en wit, opengewerkt kant. Goudaccenten.

Objectnaam

Datering

1880

1880

Materiaal

Techniek

Afmetingen

hoogte: 250.0 cm
breedte: 48.7 cm