Titel

Muntgewichtdoosje

Vervaardiger

Johann Daniel Ellinghaus

Johann Daniel Ellinghaus

Objectnummer

1764

Beschrijving

Vertrouwen is goed, controle is beter

Een handelaar wilde weten of het geld dat hij ontving het juiste gewicht had, en dus de juiste waarde. Dat was nog wel eens twijfelachtig. Vervalsers sneden of vijlden soms kleine beetjes goud, zilver en koper van munten af. Daarom hadden handelaars een compact, draagbaar muntgewichtdoosje bij zich met gewichtjes en een weegschaal.
Dit muntgewichtdoosje heeft een deksel die aan de binnenkant gevoerd is met textiel. Het balansje met de schaaltjes kan worden opgehangen of in de hand gehouden. De aangeboden munten in het ene schaaltje, het tegengewicht in geijkte messing gewichtjes in het andere. Het zag er ‘gewichtig’ uit.

Muntgewichtdoosje met 24 gewichtjes en een weegschaaltje, beide geijkt blijkens de tekst op de binnenzijde van het deksel: ‘Diese nach dem neuen Conventions-Edicte recht abgezogene Waage und Gewicht macht der von Ihro Königl. Majestät in Preussen gnädigst examinirt, priviligirt und geschworner Johann Daniel Ellinghaus in Schwelm justirt 18 (jaartal niet ingevuld)’. Met Schwelm is niet Swalmen bij Roermond bedoeld maar Schwelm bij Wuppertal (D).

Objectnaam

Datering

1800 - 1850

1800 - 1850

Materiaal

Afmetingen

hoogte: 2.4 cm
breedte: 10.5 cm
diepte: 18.7 cm