Titel

Ministerssteek in zinken doos

Vervaardiger

(Den Haag) Pauwels

(Den Haag) Pauwels

Objectnummer

3058

Beschrijving

Onze mannen in Den Haag

In een zinken doos wordt een ministerssteek bewaard, een typische hoed die ministers tot ongeveer 1955 droegen bij officiële gelegenheden, als onderdeel van hun gala-uniform. De doos heeft trouwens de vorm van de steek. Dit exemplaar is afkomstig van de in Roermond geboren minister Bevers.
Roermond heeft verschillende ministers en staatssecretarissen geleverd, en drie minister-presidenten: de heren Ruijs de Beerenbrouck, Beel en Cals. Met of zonder steek waren dit ‘onze mannen in Den Haag’. Een vrouwelijke Roermondse minister is er nog nooit geweest. Hoe zou zo’n steek haar hebben gestaan?

De ministersteek is zwart van kleur en gemaakt van dierenvacht. Aan de bovenkant franjes, aan de zijkant een oranje rozet met gouden band van ijzerdraad en knoop met kroon en letter W (van Wilhelmina, de naam van de toenmalige koningin).
De steek wordt bewaard in een zinken doos in de vorm van de steek met handgreep en sluiting. Er zit een oranje sjerp bij met twee kwasten. In de hoed staat een logo van hoedenmaker Frans Pauwels uit Den Haag. De steek behoorde toe aan mr. J.G.S. Bevers (1852-1909), die in 1908 minister van Waterstaat werd maar nog geen jaar later overleed.

Objectnaam

Datering

1908

1908

Materiaal

Afmetingen

hoogte: 18 cm
breedte: 43 cm
diepte: 11 cm
hoogte: 21 cm (doos)
breedte: 47 cm (doos)
diepte: 19 cm (doos)

Opschriften / merken

goud KL1 Frans Pauwels fournisseur de differentes cours La Haye
ACX magasines reunis Frans Pauwels La Haye