Titel

Vaandel van de R.K. Bond van Post en Telegraaf Beambten St. Christoffel

Objectnummer

3522

Beschrijving

Plechtige vaandelwijding

‘Met opgewektheid en geestdrift zoals bij zulken feestdag past heeft de R.K. Vereeniging van Post-en Telegraafbeambten St. Christoffel, alhier, afd. van den R.K. Ned. Bond van Post- en Telegraafbeambten, het feest der Vaandelwijding gevierd’. Het begin van een uitgebreid verslag in de krant van 26 juli 1910. Waarna een opsomming volgt van de aanwezigen, de volgorde van de feestelijke optocht plus complete routes vóór en na de wijding in de kathedraal. En vervolgens het verslag van de toespraken en de afterparty in de feestzaal. ‘Moge dit vaandel voor deze zich goed ontwikkelende vereeniging volgens de gedachte der vaandelrede een spoorslag zijn tot moedig voorwaarts streven.’
Vroeger had vrijwel elke vereniging (muziek-, sport-, werklieden-, carnavalsvereniging of schutterij) een beschermheilige. In Roermond was dat meestal Sint-Christoffel. En elke vereniging had een vaandel, een waardig attribuut dat met trots en eerbied werd rondgedragen en tentoongesteld. De ingebruikneming van zo’n vaandel was – zoals uit het krantenartikel blijkt – een religieus ritueel waarmee de vereniging werd geëerd als onderdeel van de grote, wereldwijde katholieke beweging. Er werd heel wat ingezegend en gewijd tijdens de hoogtijdagen van het katholieke leven in Roermond!

Vaandel met afbeelding van Christoffel met het staf en Christuskind, op achtergrond zicht op Roermond (kathedraal en Munsterkerk). Linksonder het wapen van het Konhnkrijk der Nederlanden, rechtsonder het wapen van Roermond. Tekst: ‘R.K. Bond van Post en Telegraaf Beambten St. Christoffel Roermond’.

Objectnaam

Materiaal

Afmetingen

hoogte: 147.0 cm
breedte: 131.0 cm
hoogte: 172.0 cm (stok)