Titel

Tableau met relikwieën

Objectnummer

4732

Beschrijving

Borduurwerk van mensenbotjes

‘Wie wat bewaart, die heeft wat’. Dat zeg je als je iets nuttigs gelukkig niet hebt weggegooid. De katholieke kerk bewaart van alles. Er bestaan zeer luxe gouden kistjes met daarin slechts een splinter hout (van het kruis van Jezus). Maar de kerk bewaart ook graag menselijke resten.
Deze botjes en haarpluksels van heiligen zijn door de bisschop van Roermond geschonken aan de Munsterabdij. Vrome nonnen hebben daarna het spul ijverig met naald en draad op lapjes stof genaaid en voorzien van fraai stiksel, kleine edelsteentjes en tekstkaartjes. Stel je eens voor hoe dat in zijn werk ging. Het zal niet lekker hebben geroken. ‘Hier past het botje van de heilige Bernardus nog wel, zuster Johanna!’
De nonnen gebruikten zulke borduurwerkjes bij het bidden. Ze toonden zo respect voor het leed dat een martelaar was aangedaan en hoopten dat deze vanuit de hemel iets voor hen wilde doen.

Bisschop Jacobus a Castro (1560-1639) schonk aan het eind van zijn leven aan een onbekend Roermonds klooster dit tableau. Verzameld zijn fragmenten van de martelaren van Gorcum, het doek van de moeder Maria, de elfduizend maagden van de heilige Ursula, de martelaren van Thebe, de heiligen Cordula, Bernardus, Godefridius, Anna, Delphine, Bartholomeus, Barbara, Agatha, Servaes, Lucia, Catharina van Siena, de twee maagden Harlindis en Relindis, priester Valentijn, Catharina van de berg Sinaï en de berg Golgotha. Tableau van zijde op karton waarop diverse relikwieën met stof, borduurwerk, glaskralen en lint zijn aangebracht. Naam van de heilige en/of tekst op papier eronder of erboven. Versiering in de vorm van gedecoreed textiel (damast?), band en kraaltjes. Zie ook nr. 4731.

Objectnaam

Datering

1600 - 1700

1600 - 1700

Materiaal

Afmetingen

hoogte: 20.7 cm
breedte: 31.4 cm
diepte: 3.0 cm