Titel

Hondenpenningen van de gemeente Roermond

Objectnummer

5350

Beschrijving

Niet voor de poes

Hondenbezitters hangen soms een penning met hun adres aan de riem van hun hond. Daarmee kunnen ze worden opgespoord als hun hond verdwaalt of een ongeluk krijgt.
Maar de gemeentelijke hondenpenning diende als bewijs dat het baasje de hondenbelasting had betaald. Veel gemeenten in Nederland gebruiken de penning nog. Roermond niet meer. Het Historiehuis bezit nog wel tientallen penningen uit de jaren 1895-1933. Soms met de tekst ‘Gemeente Roermond’ of met het stadswapen, soms met een hond of hondenkop, soms met alleen het jaartal.

49 penningen die werden uitgereikt als bewijs dat iemand zijn hondenbelasting had betaald. De penningen werden aan de halsband van de betreffende hond bevestigd. De plaatjes dragen 24 verschillende jaartallen tussen 1895 en 1933. Sommige jaargangen ontbreken en van andere zijn meer exemplaren aanwezig. Ze zijn vervaardigd van brons, messing of blik.
Op de twee eerste foto's zijn de voorzijdes afgebeeld, op de derde en vierde foto de achterzijdes met de jaartallen. De laatste twee foto's zoomen in op details.

Objectnaam

Materiaal

Afmetingen

hoogte: cm (diverse afmetingen tussen 1 en 4 cm)
breedte: cm (diverse afmetingen tussen 1 en 4 cm)
dikte: cm