Titel

Zakzonnewijzer met kompas

Objectnummer

5360

Beschrijving

‘Klok’-kijken en navigeren

Een zakzonnewijzer met kompas – wat is dat en wat kan je ermee?
Als je vroeger wilde weten hoe laat het was, dan keek je op een zonnewijzer. De zon wierp een schaduw op een schaalverdeling met kloktijden. Bij deze zonnewijzer is dat de schaduw van het touwtje. Hij is geschikt voor heel Europa. Je zoekt in de lijst op hoeveel graden een stad van de evenaar ligt, bijvoorbeeld ‘Berlin 52’. Je steekt het touwtje door het gaatje bij ‘52’, trekt het strak, richt de zonnewijzer met het kompas naar het noorden en kijkt waar de schaduw valt.
Het kompas kun je ook gebruiken om de weg te vinden. Je bepaalt in welke richting je bestemming ligt, je gaat die kant op en neemt zo min mogelijk omwegen.
Het instrument past in je broekzak en heeft maar twee functies. Helaas... geen GPS-navigatie.

Plaatselijke tijdbepaling is mogelijk met deze zakzonnewijzer met kompas. Steden staan erop vermeld met de juiste breedtegraad. De breedtegraad stelt de reiziger vervolgens in aan de bovenkant van het touwtje, dat fungeert als ‘poolstijl’. De stijl werpt vervolgens een schaduw op twee verschillende schalen, afhankelijk van de breedtegraad waar men zich bevindt. Die schaduw geeft de tijd aan. Het binnenwerk is fraai versierd met florale motieven in groen en rood.

Objectnaam

Datering

1770 - 1800

1770 - 1800

Materiaal

Afmetingen

lengte: 8,5 cm
breedte: 5,3 cm
hoogte: 1,6 cm