Titel

Medaillon van bisschop Frans Lodewijk Sanguessa (1662-1741)

Objectnummer

5792

Beschrijving

Een bisschop die niet uit Spanje kwam

Medaillon met een portret van Frans Sanguessa, die van 1722 tot 1741 bisschop van Roermond was. Een opvallend detail is het kleine medaillon onderaan met zijn familiewapen: een beer die in een boom wil klimmen. Bij dit wapen hoort de wapenspreuk ‘Klim dapper omhoog, daal zachtjes af’.
Sanguessa was, net als zijn ouders en grootouders, geboren en getogen in Mechelen (B),maar zijn overgrootvader was vanuit Spanje naar de Zuidelijke Nederlanden gekomen. Dat wilden de Sanguessa’s graag laten zien. De klimmende beer in hun familiewapen is namelijk overgenomen van het stadswapen van Madrid. Zelf is Sanguessa nooit in Spanje geweest.

De omlijsting wordt gevormd door een houten lauwerkrans aan een houten strik. Op het medaillon staat de bisschop ten halve lijve en face afgebeeld, enigszins naar links kijkend (voor de kijkers rechts). Om zijn schouders hangt een open, rode mantel. Hij draagt een priesterboord met daaronder een wit gewaad met een kruis op zijn borst.
Op de achterzijde van het medaillon is met rode inkt het currriculum vitae van de bisschop beschreven.
Onder het medaillon hangt een tweede, veel kleiner, medaillon als een slinger aan een klok. Op dit medaillon staat een beer afgebeeld die honing uit een boom likt, ontleend aan het stadswapen van Madrid. Op de omlijsting van het kleine medaillon zijn een bisschopsmijter en de bovenzijde van een bisschopsstaf afgebeeld.
De afbeelding van de beer die in de boom wil klimmen, sluit aan bij de wapenspreuk van mgr. Sanguessa: ‘Ascende fortiter, descende suaviter’, hetgeen zoveel betekent als: ‘Klim dapper omhoog, daal zachtjes af’.

Objectnaam

Materiaal

Afmetingen

hoogte: 45,5 cm
breedte: 23,7 cm
diepte: 2,2 cm