Titel

Evacuatiekrant van 1 mei 1945

Objectnummer

6594

Beschrijving

Bewaarexemplaar

Waarschijnlijk het meest bewaarde krantennummer van Roermond, een speciale uitgave van ‘De Gazet van Limburg’ van 1 mei 1945, net voor het eind van de Tweede Wereldoorlog. Het zuiden van Nederland was toen al bevrijd, ook Roermond.
Maar eind 1944 lag Midden-Limburg in de vuurlinie tussen aanvallende geallieerden en hardnekkig verdedigende Duitsers. De inwoners liepen groot gevaar en werden daarom per (urenlange) treinreis weggevoerd naar Friesland, Groningen en Drenthe. Begin maart 1945 werd Midden-Limburg bevrijd, maar twee maanden later zaten veel geëvacueerden nog steeds ergens in ‘het noorden’.
In deze speciale krant van achttien pagina’s staan al hun adressen opgesomd, zowel het tijdelijke adres in het noorden van het land als het adres in de woonplaats. Zo konden de thuisblijvers erachter komen waar hun familieleden of kennissen waren ondergebracht. Op de laatste pagina staat een emotioneel stuk van een redacteur van de krant. Hij beschrijft het verwoeste en verlaten Midden-Limburg, het heimwee van de geëvacueerden en de hulp die het bisdom Roermond – tijdelijk gevestigd in Leeuwarden – aan hen verleende.

Speciale editie van ‘De Gazet van Limburg’, een krant die in Maastricht verscheen. Opgesomd worden alle adressen van de evacués uit Roermond en omgeving, die naar Friesland, Groningen en Drente waren overgebracht, zowel het tijdelijke adres in het noorden van het land als het adres in de woonplaats. De krant was bedoeld voor de ‘thuisblijvers’ die er op deze manier achter konden komen waar hun familieleden of kennissen waren ondergebracht.
Vermeld zijn de adressen die op 1 mei 1945 bekend waren van geëvacueerden uit resp. Roermond, Vlodrop, Herten, Melick-Herkenbosch, Echt, Roosteren en Maasbracht, Sint-Odiliënberg, Swalmen en Maasniel. Op de laatste pagina staat een redactioneel stuk van Martin W. Duyzings.
18 pagina’s, A3-formaat.

Objectnaam

Datering

1945

1945

Materiaal

Afmetingen

hoogte: 41.5 cm
breedte: 29 cm
diepte: cm