Titel

Poesiealbum van Anna Booten

Objectnummer

6612

Beschrijving

Vergeet mij niet

Tegenwoordig hebben kinderen kant-en-klare vriendenboekjes van K3, Donald Duck of Garfield. Vroeger waren dat poesiealbums. Als idee in Duitsland geboren – ‘Poesie’ is Duits voor poëzie. Jonge meisjes lieten familieleden, vriendinnen of onderwijzeressen een versje in zo’n boekje schrijven, op een rechterpagina. Op de linkerpagina werden poesieplaatjes met bloemen of ‘hemelse’ motieven geplakt, die vaak zeer fraai waren gedrukt.
Dit poesiealbum is door een tante Hentje aan haar nichtje Anna Booten geschonken op 6 december 1899, een sinterklaascadeau. Anna’s zusje Jetje kreeg er ook één. Het versje van tante Hentje ademt de geest van de negentiende eeuw: ‘Doet de roos aan iemand denken / Meer nog het vergeet me niet / Daarom schenk ik U deez beide / Als ge me in lang niet ziet.’

Album met roodgroene kaft met florale versieringen. Blijkbaar is het een sinterklaascadeautje geweest van Anna’s tante Hentje (Maessen?) uit Wageningen, gezien de datum 6 december 1899. Op de binnenkant van de kaft staat: ‘Aan Anna Booten’. Binnenin het album staan allerlei versjes, o.a. van de vader en de moeder, van haar man Pierre Savelkoul t.g.v. hun huwelijk op 18 mei 1918 en van hun kleindochters. Het laatste versje dateert van 30 december 1961.
Zie ook nr. 6613, het album van Anna’s zusje Jetje Booten.

Objectnaam

Datering

1899

1899

Materiaal

Afmetingen

hoogte: 19 cm
breedte: 11.5 cm
dikte: 1.1 cm

Opschriften / merken

(gedrukt): Poesie