Titel

Foto-souvenirs van een reis naar Italië

Objectnummer

6643

Beschrijving

Op vakantie!

Het Roermondse echtpaar Bolsius-Stoltzenberg was bemiddeld, want men veroorloofde zich eind negentiende eeuw een reis naar Italië. Het familiealbum bevat foto’s van onder meer Napels, Pompeï en Siena, die duidelijk maken dat het om een vakantie ging. Foto’s van monumenten, typisch Italiaanse tafereeltjes en personages. De fotografie stond nog in haar kinderschoenen. Foto-ateliers lieten figuranten poseren voor een leuk plaatje, kleurden de foto’s naderhand in en verkochten ze aan toeristen – de voorlopers van de ansichtkaarten.
Maria Stoltzenberg (1843-1931) was een dochter van Frans Stoltzenberg, fabrikant van liturgisch textiel en compagnon van de Roermondse architect-ontwerper Pierre Cuypers. Zij was getrouwd met de architect Antoine Bolsius (1839-1874), Cuypers’ eerste leerling. Het is niet bekend wanneer de reis naar Italië gemaakt werd. Leefde Antoine toen nog? Of reisde zijn weduwe Maria met andere reisgenoten?

Het fotoalbum van Maria Bolsius-Stoltzenberg (1843-1931) bevat naast familiefoto’s ook dertien foto’s van een reis (of meer reizen?) naar Napels en Pompeï (I), Siena (I), Arles (F), Lourdes (F) en het Taunusgebergte (D). Het zijn foto’s die op de markt gebracht zijn door anonieme fotografen en door fotografen in Napels (Giorgio Conrad, Georges Sommer), Arles (D. Roman), Parijs (Tombe), Praag (F. Fridrich). Op sommige foto’s staat een tekst in drukletters. Afgebeeld zijn bezienswaardigheden, in scène gezette pittoreske taferelen en enkele kunstwerken.
Zie nrs. 6490cz-6490dl.

Objectnaam

Datering

1870 - 1900

1870 - 1900

Materiaal