Titel

Schilderij van de Roermondse kartuizermoord

Objectnummer

BR 0252

Beschrijving

Willem van Oranjes oorlogsmisdaad

Onze ‘Vader des Vaderlands’ Willem van Oranje veroverde op 23 juli 1572 Roermond op de Spanjaarden na een korte belegering. Dat kostte slechts vier burgers het leven, aldus Willem.
Maar zijn soldaten, die al lang geen soldij meer hadden gehad, gingen tekeer in de kloosters, waar ze een flinke krijgsbuit hoopten te vinden. Ze vermoordden 23 monniken en priesters op beestachtige wijze. Sommigen hakten ze vingers, neus en oren af. Ze sneden de ingewanden uit hun naakte lijken en duwden er één zijn hart in de mond. Eén slachtoffer werd op zijn hoofd in een kuil gezet en toen opgeknoopt. Een ander werd een oor en de hoofdhuid afgerukt, maar in leven gelaten.
Deze gruwelijke oorlogsmisdaad werd wereldnieuws tot in Italië. De wreedheden werden afgebeeld op gravures en schilderijen. Het bekendst is dit schilderij van een onbekende schilder waarop de moorden gedetailleerd en met veel stromend bloed zijn vastgelegd.
De vermoorden zijn nooit heilig verklaard, omdat ze niet werden vermoord vanwege hun geloof, maar uit roofzucht.

Van de slachtpartij onder Roermondse geestelijken in 1572 heeft de moord op twaalf kartuizers altijd het meest de aandacht getrokken. De Roermondse kartuizermoord was een propagandistisch thema in de schilderkunst van de contrareformatie. De gebeurtenissen werden in een ooggetuigenverslag gedocumenteerd. De voorstelling op dit schilderij volgt nauwkeurig de weergave van het verslag, maar concentreert alle wreedheden in één scène in een fictief kloostergebouw, dat stijlkenmerken uit de vroege achttiende eeuw vertoont. Soldaten van prins Willem van Oranje maken al plunderend en moordend een ronde door de gangen van het klooster. Eén monnik wordt zodanig verwond dat er een bloedstraal uit een slagader spuit.

Objectnaam

Datering

1750

1750

Materiaal

Afmetingen

hoogte: 170.0 cm
breedte: 190.0 cm